Lissachatina iredalei (Oblovka zlatá)

16.04.2014 21:10

 

Výskyt: Afrika a to v Keni, Tanzanii, a Zanzibaru někdy se objevují zásahem člověka i v Zimbabwe a jiných afrických zemích-na jiných světadílech zatím výskyt pozorován nebyl. Ve své domovině žije převážně na stromech, kde se řasami, případně i přezrálími plody.

 Popis: Dorůstá se až 9cm většinou ale tak 7cm. Zbarvení ulity je žluté někdy s tmavšími pruhy, tělo je smetanově bílé s tmavší hlavou, občas se vyskytnou i albíni s čistě žlutou ulitou a bílim tělem.

Velikost ulity: do 10 cm

Chov: Jako ostatní běžné druhy achatin, terárium nebo box stačí menší situovaný spíše na výšku ale bezproblému je chovatel i v boxech vysokých 18cm. Vhodné je dodávat větve porostlé řasou. Možné je zkrmovat i řasy s akvárií. Dobře prospívají i na zelenině jako je okurka, salát, batát.... Na dno používám předem proschlou dubovou listovku, je to přirozenější než lignocel, je zdarma a šneci jí částečně požírají.

Vlhkost: 80-90%

Teplota: 25-30°C, ale dobře prosperuje i při nižší teplotě, teplota by neměla klesnout na delší dobu pod 20 stupňů.

Rozmnožování: Tento šneček je živorodý-vajíčka se líhnou uvnitř ulity dospělého šneka. Při "rodění" se dospělec zahrabe a mláďata v substrátu zůstávají obvykle tři dni. Po oplození se do tří týdnů rodí malí šnečci. 

Vyhledávání

Kontakt

syrmaticus27