Lissachatina fulica (Oblovka žravá)

16.04.2014 22:31

 

Výskyt: Lissachatina fulica je nejznámější a nejchovanější druh achatin, vyskytuje se v Africe a to konkrétně v Keni a Tanzánii, byla zavlečena i do mnoha ostatních zemí a to na Madagaskar, Maurícius, do Jižních států USA, Jižní Evropy a skoro po celé Africe.                                                         

Popis: Fulica je střědně velký druh achatin, dorůstá se až do 18 cm, tělo bývá vetšinou šedé až skořicové ale vyskytují se i albinotické člověkem vyšlechtěné formy (L. fulica albino body), ulita bývá velmi rozmanité barvy a tvaru, dělí se do skupin podle zbarvení od 1 do 7, dále jsou také různé poddruhy: Achatina fulica nigeria (má tygrovanou ulitu a světlejší tělo), A. F. brodwich, A.F. hammilei ........

Velikost ulity: max 18 cm

Chov: Tuto achatinu můžete chovat při pokojové teplotě, ale nesmí jít na delší dobu pod 20 stupňů. Také dávejte pozor na moc vysokou vlhkost-fulica může chytit plíseň. Vedle L. Reticulata je to nejvhodnější druh pro začátečníky. Nezapoměňte na přísun vápníku. V potravě není vybíravá.

Vlhkost: 65-75%

Teplota: 21-27°C                                                                                                         

Rozmnožování: Po spářění klade do měsíce vajíčka, může mít až 5 vrhů do roka, po nakladaní vajec zajistěte "matce" dostatečný přísun vápníku, jídla a vlhkosti-kladení vajec je pro achatiny vyčerpávající záležitost. L. fulica se může křížit s jinýmu druhy např L. reticulata.

Vyhledávání

Kontakt

syrmaticus27