Anolis carolinensis (Anolis rudokrký)

17.04.2014 08:34

V přírodě: Původně pochází z Jihovýchodu USA, kde obývá různá prostředí od močálů až po sušší oblasti. Podobné Středomořskému klimatu. Čato žije i synatropně. Byl uměle zavlečen i na Bahamy a Kubu. Samec si obhajuje samice malé teritorium např. část keře nebo kmen před jinými samci gesty jako je roztahování krčního laloku, kývání hlavou nebo zvědání ocasu.

Popis: Drobný ještěr (do 20cm) zbarvený v odstínech zelené až hnědé. Je schopen částečné barvoměny podle nálady nebo okolního prostředí. Spodek těla je světlý. Samci mají krční lalok zbarvený růžově až červeně, samice mají lalok menší, zbarvený bíle nebo s nádechem růžové.

Chov: S Anolis sagrei nejčastěji chovaný druh menších anolisů. Terárium volíme kvůli vyšší vlhkosti spíše skleněné s dvojitým větráním. Vhodné je udělat plastickou zadní stěnu z polystyrenu nebo PUR pěny s kapsama pro rostliny, popřípadě je možné pozadí polepit kůrou. Pro pár nebo skupinu vystačí terárium o rozměrech 80x40x80. Nutností je alespoň slabé UVB umístěné uvnitř ubikace jako je např. lineární nebo kompaktní zářivka. Pod výhřevným místem stačí teplota kolem 35°C, bodovku umisťujeme nejlépe do rohu terária aby vznikl potřebný teplotní gradient. Při běžné pokojové teplotě(20-25°C) není potřebné žádné noční vytápění. Anolisové jako heliotermní ještěři vyžadují dobré osvětlení, bez něhož můžou špatně žrát, být nevybarvení či málo aktivní. Do terária je nutné umístit zelené rostliny, já jsem zastáncem živých rostlin, s ohledem alespoň na přibližnou oblast výskutu jsem zvolil Pothos, Marantha, různé druhy bromélii a tillandsie se zelenými listy kterým vyhovuje vyšší vlhkost v prostředí terária. Terárium rosíme 1x nebo i vícekrát denně, protože anolisové olizují kapky vody z listů a stěn terária. Krmíme drobným hmyzem jako jsou cvrčci, menší druhy švábů a různý smýkaný hmyz a pavoukovci. V největší oblibě je létající hmyz. Kupovaný hmyz je žádoucí obalovat ve vitamínovém prášku který střídáme s Ca. Různé ovocné kaše moji anolisové ignorují. Samice klade vajíčka do substrátu nejčastěji ke kořenům rostlin. Nikdy jsem nepozoroval že by dospělci jevili zájem o ulovení mláděte ale mláďata je lepší chovat odděleně kvůli kontrole příjmu potravy, pro rozkrmení je nutný drobný hmyz. Anolise je vhodné po dobu cca dvou měsíců zimovat při pokojové teplotě, se snížením vlhkosti. Tento ještěr je vhodnou volbou i pro začínající teraristy. Většina prodávaných zvířat jsou importy, při zajíštění dobrých podmínek je mortalita nízká. Často se dají sehnat i jedinci z odchovu. 

Vyhledávání

Kontakt

syrmaticus27